Ciasto marchewkowe zawsze smaczne i zdrowe...
Już tradycja się stało, że każdej jesieni pieczemy ciasto marchewkowe...
Już tradycja się stało, że każdej jesieni pieczemy ciasto marchewkowe wg naszego przedszkolnego przepisu. Tym razem ciasto upiekły dzieci z grupy III. Tak urozmaicone zajęcia zawsze przynoszą wiele radości, a własnoręcznie upieczone ciasto zjedzą nawet największe niejadki.
Dla chętnych przypominamy nasz przepis:
- 2 szklanki startej na tarce marchewki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki wymieszanej z 2 łyżeczkami cynamonu, 2 łyżeczkami sody i 1 łyżeczką proszku do pieczenia
- 1 i 1/4 szklanki oleju
Jajka ubijamy mikserem z cukrem, a następnie stopniowo dodajemy przesiana mąkę z dodanymi składnikami, następnie dodajemy olej dalej mieszając. Na koniec dodajemy marchewkę i mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 30 minut, w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO