Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 19.05.2025
ŚNIADANIE: Chleb słonecznikowy, masło, pasta twarożkowa z avocado, szynka z czarnuszką, rzodkiewka, papryka czerwona, zielona cebulka. Kakao, mleko 2%. Herbata cytrynowa.
ŚNIADANIE II: Gruszki.
OBIAD: Zupa koperkowa ( seler) z jarzyną, zacierką, śmietaną 12% i zieloną pietruszką. Ziemniaki z koperkiem, zrazy wieprzowe w sosie paprykowym (śmietana 12%), surówka z ogórka kiszonego, marchewki i cebuli. Kompot wieloowocowy.
PODWIECZOREK: Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem. Bawarka (mleko 2%).
WTOREK 20.05.2025
ŚNIADANIE: Chleb wiejski, masło, polędwica sopocka, papryka żółta. Płatki owsiane, mleko 2%, orzechy włoskie. Herbata cytrynowa.
ŚNIADANIE II: Arbuz.
OBIAD: Zupa ziemniaczana (seler) z jarzyną, ziemniakami, śmietaną 12% i zieloną pietruszką. Ryż, filet z indyka w sosie słodko-kwaśnym, surówka pora. Kompot wieloowocowy.
PODWIECZOREK: Ciasto ucierane z owocami, mus warzywny. Herbata wiśniowa.
ŚRODA 21.05.2025
ŚNIADANIE: Chleb domowy, masło, pasta z serka śmietankowego i ogórka zielonego, szynka bracka, rzodkiewka, roszponka. Kawa zbożowa, mleko 2%. Herbata pomarańczowa.
ŚNIADANIE II: Banan.
OBIAD: Zupa brokułowa (seler) z jarzyną, zacierką, śmietaną 12% i zieloną pietruszką. Kasza pęczak, schab w sosie z suszonej żurawiny i śliwek, surówka z buraków. Kompot wieloowocowy.
PODWIECZOREK: Koktajl truskawkowy (kefir), wafle zbożowe.
CZWARTEK 22.05.2025
ŚNIADANIE: Chleb włoski, masło, pasta twarogowa z makrelą, filet z bobrownik, papryka zielona, pomidor, szczypiorek. Kakao, mleko 2%. Herbata wiśniowa.
ŚNIADANIE II: Melon.
OBIAD: Zupa jarzynowa (seler) z jarzyną, kaszą manną, śmietaną 12% i zieloną pietruszką. Ziemniaki z koperkiem, nugetsy z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych, surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, pora, marchewki z domieszką jogurtu naturalnego. Kompot wieloowocowy.
PODWIECZOREK: Weka pszenna, masło, ser rolada ustrzycka, ogórek zielony. Herbata cytrynowa z miętą.
PIĄTEK 23.05.2025
ŚNIADANIE: Chleb łuczanowicki, masło, jajko gotowane, pasztet z królika, sałata masłowa, rzodkiewka, papryka żółta. Kawa zbożowa, mleko 2%. Herbata wiśniowa.
ŚNIADANIE II: Truskawki.
OBIAD: Zupa pomidorowa (seler) z jarzyną, ryżem, śmietaną 12% i zieloną pietruszką. Makaron świderki z białym serem i musem truskawkowym. Kompot wieloowocowy.
PODWIECZOREK: Jogurt naturalny z owocami, chrupki kukurydziane.