Ciasto marchewkowe zawsze smaczne i zdrowe...

ponad 3 lat temu

Już tradycja się stało, że każdej jesieni pieczemy ciasto marchewkowe...


Już tradycja się stało, że każdej jesieni pieczemy ciasto marchewkowe wg naszego przedszkolnego przepisu. Tym razem ciasto upiekły dzieci z grupy III. Tak urozmaicone zajęcia zawsze przynoszą wiele radości, a własnoręcznie upieczone ciasto zjedzą nawet największe niejadki.

                                             

                                                          

Dla chętnych przypominamy nasz przepis:
- 2 szklanki startej na tarce marchewki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki wymieszanej z 2 łyżeczkami cynamonu, 2 łyżeczkami sody i 1 łyżeczką proszku do pieczenia
- 1 i 1/4 szklanki oleju

Jajka ubijamy mikserem z cukrem, a następnie stopniowo dodajemy przesiana mąkę z dodanymi składnikami, następnie dodajemy olej dalej mieszając. Na koniec dodajemy marchewkę i mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 30 minut, w temperaturze 180 stopni.
 

SMACZNEGO