Jadłospis
Poniedziałek 10.11.2025r.
ŚNIADANIE: Chleb łuczanowicki, masło, szynka juranda, pomidor, zielona cebulka. Kakao, mleko 2%, herbata cytrynowa z miodem.
ŚNIADANIE II: Mus warzywny.
OBIAD: Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów (seler) z jarzyną, ryżem, śmietaną 12% posypana natką pietruszki. Makaron penne pełnoziarnisty ze szpinakiem, serem feta i filetem z indyka. Kompot wieloowocowy bez cukru.
PODWIECZOREK: Smoothie, ciasteczko zbożowe.
Wtorek 11.11.2025r.
NARODOWE ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI
Środa 12.11.2025r.
ŚNIADANIE: Bułka z sezamem, masło, pasta twarogowa ze świeżymi ziołami, szynka bracka pomidor, papryka żółta, zielona cebulka. Kawa zbożowa, mleko 2%, herbata pomarańczowa z imbirem.
ŚNIADANIE II: Kiwi gold.
OBIAD: Zupa jarzynowa (seler) z jarzyną, kaszą manną, śmietaną 12% i zieloną pietruszką. Ziemniaki z koperkiem, kotlet drobiowy panierowany w bułce tartej (jajka, mąka pszenna), mizeria z ogórków zielonych z dodatkiem jogurtu naturalnego. Kompot śliwkowy.
PODWIECZOREK: Kisiel wiśniowy (mąka ziemniaczana) z serkiem homogenizowanym, podpłomyk.
Czwartek 13.11.2025r.
ŚNIADANIE: Chleb graham, masło, kiełbasa żywiecka, ogórek zielony, rzodkiewka, roszponka. Płatki owsiane, mleko 2%. Herbata z owoców leśnych. Jabłka suszone.
ŚNIADANIE II: Pomarańcze.
OBIAD: Zupa z zielonego groszku (seler) z jarzyną, makaronem literki, śmietaną 12% i zieloną pietruszką. Kasza pęczak, kociołek mięsno- warzywny (pomidor, papryka żółta, papryka czerwona, papryka zielona, fasolka szparagowa), surówka z kapusty czerwonej, jabłka, cebuli i oliwą z oliwek. Kompot wieloowocowy.
PODWIECZOREK: Galaretka owocowa z brzoskwiniami, borówkami i bitą śmietaną (śmietana 30%).
Piątek 14.11.2025r.
ŚNIADANIE: Chleb włoski, masło, pasta z łososia, filet z bobrownik, sałata masłowa, papryka czerwona i żółta, szczypiorek. Kakao, mleko 2%. Herbata malinowa. ŚNIADANIE II: talerz owoców: banan, jabłko, melon.
OBIAD: Zupa ogórkowa (seler) z jarzyną, ryżem, śmietaną 12% i zieloną pietruszką. Naleśniki (mąka pszenna, jajka, mleko 2%) z serkiem śmietankowym. Marchewka do chrupania. Sok ze świeżo wyciskanych pomarańczy.
PODWIECZOREK: Weka pszenna, masło, kabanos drobiowy, pomidorki koktajlowe, kiełki rzodkiewki. Herbata pigwa z granatem.