Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 22.04.2024
ŚNIADANIE: Chleb graham, masło, szynka tradycyjna, serek granulowany, ogórek zielony, pomidor malinowy, szczypiorek. Kawa zbożowa, mleko 2%. Herbata wiśniowa z miodem i imbirem.
ŚNIADANIE II: Jabłka.
OBIAD: Zupa jarzynowa (seler) z kaszą manną, śmietaną 12% i zieloną pietruszką. Ryż, filet z indyka duszony w sosie śmietanowym (śmietana 12%), surówka z marchewki i jabłka. Kompot wieloowocowy.
PODWIECZOREK: Weka pszenna, masło, kiełbasa krakowska, papryka czerwona i żółta, zielona cebulka. Herbata cytrynowa
WTOREK 23.04.2024
ŚNIADANIE: Chleb wielozbożowy ze słonecznikiem, masło, szynka z czarnuszką, ogórek zielony. Kasza manna, mleko 2%, suszone jabłka z sokiem z mango. Herbata malinowa z cytryną.
ŚNIADANIE II: Borówki.
OBIAD: Zupa kalafiorowa (seler) z jarzyną, lanym ciastem, śmietaną 12% i zieloną pietruszką. Ziemniaki z koperkiem, eskalopki cielęce (mąka pszenna, mleko, jaja), buraczki na ciepło. Kompot wieloowocowy.
PODWIECZOREK: Kisiel truskawkowy – wyrób własny z jabłkiem i serkiem homogenizowanym. Podpłomyk.
ŚRODA 24.04.2024
ŚNIADANIE: Chleb królewski, masło, pasta z serka śmietankowego i rzodkiewki, szynka juranda, pomidor malinowy, ogórek zielony, kiełki słonecznika. Kakao, mleko 2%. Herbata wiśniowa z imbirem i miodem.
ŚNIADANIE II: Truskawki.
OBIAD: Zupa pieczarkowa (seler) z jarzyną, kaszą jaglaną, śmietaną 12% i zieloną pietruszką. Makaron, pulpety z indyka w sosie pomidorowym (śmietana 12%), surówka z czerwonej kapusty, jabłka i cebuli. Kompot wieloowocowy.
PODWIECZOREK: Weka pszenna, masło, ser żółty, papryka żółta i czerwona. Herbata cytrynowa.
CZWARTEK 25.04.2024
ŚNIADANIE: Chleb z dynią, masło, frankfurterki cielęce, ketchup, ogórek zielony. Kawa zbożowa, mleko 2%. Herbata malinowa.
ŚNIADANIE II: Gruszki.
OBIAD: Krem z cukinii (seler) z jarzyną, grzankami, śmietaną 30% i zieloną pietruszką. Kasza gryczana, kociołek mięsno – warzywny (pomidory, papryka kolorowa, fasolka szparagowa), surówka z selera, rodzynek i pora. Kompot wieloowocowy.
PODWIECZOREK: Ryż z prażonymi jabłkami i cynamonem. Herbata z miętą.
PIĄTEK 26.04.2024
ŚNIADANIE: Chleb krakowski, masło, kiełbasa żywiecka, ser mozzarella, rzodkiewka, zielona cebulka. Kakao, mleko 2%. Herbata brzoskwiniowa z miodem.
ŚNIADANIE II: Mandarynki.
OBIAD: Zupa z soczewicy czerwonej (seler) z jarzyną, ziemniakami, śmietaną 12% i zieloną pietruszką. Naleśniki (mąka pszenna, mleko, jaja) z serkiem śmietankowym. Sok pomarańczowy.
PODWIECZOREK: Weka pszenna, masło, kabanos wieprzowy. Mix sałat z serem fetą, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, rzodkiewką i oliwą z oliwek. Herbata wiśniowa.