Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 13.05.2024

ŚNIADANIE: Chleb krakowski, masło, pasta twarogowa ze szczypiorkiem, szynka z tłuszczykiem, papryka czerwona i żółta, kiełki słonecznika. Kakao, mleko 2%. Herbata wiśniowa z miodem i imbirem.

ŚNIADANIE II: Jabłko.

OBIAD: Zupa kminkowa (seler) z jarzyną, zacierką, śmietaną 12% i zieloną pietruszką. Ziemniaki z koperkiem, schab w sosie z suszonej żurawiny i śliwek, surówka z kapusty pekińskiej, pora, marchewki, cebuli, kukurydzy i jabłka z domieszką jogurtu naturalnego. Kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK: Weka pszenna, masło, ser rolada ustrzycka, pomidor malinowy, zielona cebulka. Herbata cytrynowa.

WTOREK 14.05.2024

ŚNIADANIE: Chleb królewski, masło, kiełbasa żywiecka, ogórek zielony. Kasza manna, mleko 2%. Herbata brzoskwiniowa.

ŚNIADANIE II: Arbuz.

OBIAD: Zupa kalafiorowa (seler) z jarzyną, ryżem, śmietaną 12% i zieloną pietruszką. Racuchy z jabłkami. Sok pomarańczowy.

PODWIECZOREK: Weka pszenna, masło, filet z bobrownik, rzodkiewka. Herbata malinowa.

ŚRODA 15.05.2024

ŚNIADANIE: Chleb ze słonecznikiem, masło, pasta twarogowa z avocado, szynka kniazia, rzodkiewka, pomidor malinowy, roszponka. Kawa zbożowa, mleko 2%. Herbata malinowa.

ŚNIADANIE II: Truskawka.

OBIAD: Botwinka (seler) z jarzyną, ziemniakami, śmietaną 12% i zieloną pietruszką. Ryż, filet z kurczaka w sosie słodko- kwaśnym, surówka z buraków, jabłka i cebuli. Kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK: Weka pszenna, masło, kabanos wieprzowy, papryka czerwona i zielona. Herbata cytrynowa.

CZWARTEK 16.05.2024

ŚNIADANIE: Chleb graham, masło, parówki z szynki z ketchupem, ogórek zielony, rzodkiewka, papryka czerwona. Kakao, mleko 2%. Herbata malinowa.

ŚNIADANIE II: Sok owocowy.

OBIAD: Krem z dyni (seler) z jarzyną, grzankami, śmietaną 30% i zieloną pietruszką. Makaron penne ze szpinakiem, filetem z indyka i serem feta. Kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK: Drożdżówki z serem. Herbata cytrynowa z miętą.

PIĄTEK 17.05.2024

ŚNIADANIE: Chleb z dynią, masło, pasta z serka śmietankowego i tuńczyka, szynkowa z bobrownik, papryka żółta, rzodkiewka, szczypiorek. Kawa zbożowa, mleko 2%. Herbata brzoskwiniowa z miodem.                         

ŚNIADANIE II: Banan.

OBIAD: Zupa pomidorowa (seler) z jarzyną, ryżem, śmietaną 12% i zieloną pietruszką. Ziemniaki z koperkiem, kotlety z jajek, marchewka z groszkiem. Kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK: Kisiel truskawkowy – wyrób własny z serkiem homogenizowanym.