Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 13.05.2024
ŚNIADANIE: Chleb krakowski, masło, pasta twarogowa ze szczypiorkiem, szynka z tłuszczykiem, papryka czerwona i żółta, kiełki słonecznika. Kakao, mleko 2%. Herbata wiśniowa z miodem i imbirem.
ŚNIADANIE II: Jabłko.
OBIAD: Zupa kminkowa (seler) z jarzyną, zacierką, śmietaną 12% i zieloną pietruszką. Ziemniaki z koperkiem, schab w sosie z suszonej żurawiny i śliwek, surówka z kapusty pekińskiej, pora, marchewki, cebuli, kukurydzy i jabłka z domieszką jogurtu naturalnego. Kompot wieloowocowy.
PODWIECZOREK: Weka pszenna, masło, ser rolada ustrzycka, pomidor malinowy, zielona cebulka. Herbata cytrynowa.
WTOREK 14.05.2024
ŚNIADANIE: Chleb królewski, masło, kiełbasa żywiecka, ogórek zielony. Kasza manna, mleko 2%. Herbata brzoskwiniowa.
ŚNIADANIE II: Arbuz.
OBIAD: Zupa kalafiorowa (seler) z jarzyną, ryżem, śmietaną 12% i zieloną pietruszką. Racuchy z jabłkami. Sok pomarańczowy.
PODWIECZOREK: Weka pszenna, masło, filet z bobrownik, rzodkiewka. Herbata malinowa.
ŚRODA 15.05.2024
ŚNIADANIE: Chleb ze słonecznikiem, masło, pasta twarogowa z avocado, szynka kniazia, rzodkiewka, pomidor malinowy, roszponka. Kawa zbożowa, mleko 2%. Herbata malinowa.
ŚNIADANIE II: Truskawka.
OBIAD: Botwinka (seler) z jarzyną, ziemniakami, śmietaną 12% i zieloną pietruszką. Ryż, filet z kurczaka w sosie słodko- kwaśnym, surówka z buraków, jabłka i cebuli. Kompot wieloowocowy.
PODWIECZOREK: Weka pszenna, masło, kabanos wieprzowy, papryka czerwona i zielona. Herbata cytrynowa.
CZWARTEK 16.05.2024
ŚNIADANIE: Chleb graham, masło, parówki z szynki z ketchupem, ogórek zielony, rzodkiewka, papryka czerwona. Kakao, mleko 2%. Herbata malinowa.
ŚNIADANIE II: Sok owocowy.
OBIAD: Krem z dyni (seler) z jarzyną, grzankami, śmietaną 30% i zieloną pietruszką. Makaron penne ze szpinakiem, filetem z indyka i serem feta. Kompot wieloowocowy.
PODWIECZOREK: Drożdżówki z serem. Herbata cytrynowa z miętą.
PIĄTEK 17.05.2024
ŚNIADANIE: Chleb z dynią, masło, pasta z serka śmietankowego i tuńczyka, szynkowa z bobrownik, papryka żółta, rzodkiewka, szczypiorek. Kawa zbożowa, mleko 2%. Herbata brzoskwiniowa z miodem.
ŚNIADANIE II: Banan.
OBIAD: Zupa pomidorowa (seler) z jarzyną, ryżem, śmietaną 12% i zieloną pietruszką. Ziemniaki z koperkiem, kotlety z jajek, marchewka z groszkiem. Kompot wieloowocowy.
PODWIECZOREK: Kisiel truskawkowy – wyrób własny z serkiem homogenizowanym.